Vi har tidigare skrivit om olika utbildningar för den som är intresserad av att utbilda sig till designer. Utbildning finns bland annat på Berghs samt på Konstfack i Stockholm, men självklart går det att utbilda sig på fler orter i Sverige samt på distans.
För att öka chanserna för att få jobb inom en ganska så konkurrensutsatt bransch, som design- och inredningsbranschen är, rekommenderas att läsa åtminstone en grundläggande utbildning som ger kunskap om bland annat formgivning och materiallära. Många utbildningar omfattar såväl HFU och VFU, det vill säga högskoleförlagd- respektive verksamhetsförlagd utbildning.
Det är också många utbildningsplatser som kräver relativt höga poäng, och för att öka chanserna att komma in kan man antingen skriva högskoleprovet och/eller försöka höja betygen genom att läsa på Komvux.
Eftergymnasiala utbildningar
På Distansinstitutet finns det en rad estetiska utbildningar, bland annat med inriktning på inredningsdesign, styling, ljusdesign och grafisk design och illustration. Det svåra är kanske inte att hitta en utbildning, utan snarare att välja inriktning. Självklart går det också att bredda sig genom att kombinera olika utbildningar, vilket också kan öka möjligheterna att faktiskt kunna arbeta inom området design efter utbildningen.
Distansinstitutet ger både längre och kortare utbildningar och kurser på distans, vilket också Kulturama Yrkesutbildning, Inredningsakademin, NTI-skolan med flera andra skolor gör. Beroende på vart i landet man bor går det att hitta en utbildning i närheten, men det går också att både studera och bo på annan ort om man skulle vilja det.
För den som önskar studera och bo på annan ort kan studier på universitet, högskola eller folkhögskola vara bra alternativ. Det man först behöver kolla upp är möjligheter att hitta boende samt om utbildningen är studiemedelsberättigande, alltså om man kan få studiemedel från CSN.
Här följer en lista över utvalda folkhögskolor från norra till södra Sverige:
– Sunderby folkhögskola i Luleå
– Kalix folkhögskola i Kalix
– Älvsby folkhögskola i Älvsbyn
– Bäckedals folkhögskola i Sveg (Härjedalen)
– Birka folkhögskola i Ås (Krokom)
– Fornby folkhögskola i Borlänge
– Brunnsviks folkhögskola i Motala
– Gotlands folkhögskola på Gotland
– Ljungskile folkhögskola i Ljungskile (Uddevalla)
– Sankta Elisabets folkhögskola i Göteborg
– Holma folkhögskola i Lund
– Malmö folkhögskola i Malmö
– Skurup folkhögskola i Skurup
Vad är estetik?
Estetik handlar om förnimmelse, vilket betyder upplevelse och tolkning av det som berör våra sinnen, inte sällan det vi upplever som vackert och skönt. Förnimmelse, eller varseblivning, handlar om processer som sker i hjärnan och om tolkning av händelser, föremål, det talade och skrivna ordet etc.
Estetik är alltså vetenskapen om det sköna, med fokus på upplevelse, tolkning och värdering. Något man har nytta av inom yrkesområden som inredningsdesign, konsthantverk, måleri, kläd- och möbeldesign, grafisk formgivning med flera yrken.
När man studerar till eller arbetar som inredningsdesigner innebär det bland annat att utveckla visuella idéer och föreställningar till något konkret. Det kan gälla både i offentliga och privata
miljöer, såsom kontor, hotell, sjukhus, restauranger, privatbostäder etc. Detta innebär att yrkesområdet är relativt brett, vilket i sin tur betyder att det kan vara bra att ha en bredd i sin utbildning.