Det talas mycket om design idag, mer än det har gjorts under alla människans tidigare århundraden. Man talar om allt från designerhandväskor och designerkläder till inredningsdesigners och industridesigners. Men vad är design? Och vad skiljer design från snarliknande discipliner, som konst och hantverk?
Egentligen kan design sägas innehålla element från både konst och hantverk, men det finns en viktig aspekt som särskiljer designen, nämligen funktion. Medan konst och hantverk är mer renodlat estetiska inriktningar (där konst ofta även har ett inslag av syfte, av att förmedla ett budskap), omfattar design även ett element av praktikalitet. En designer skapar nämligen föremål som ska användas, och därför måste hen ta människors behov och bekvämlighet i beaktning när hen skapar föremålen. Samtidigt ska föremålen vara vackra att se på, och det är av den anledningen som man kan säga att design är mötet mellan funktion och form.
Själva designens ursprung kan ses som en sammanslagning mellan just funktion och form, eller mellan praktikalitet och estetik. Det var nämligen i samband med att industrialiseringen tog fart, och man började massproducera föremål, som det uppstod en rörelse som vände sig emot att alla massproducerade föremål var så enkla och fula till sitt utseende. Denna rörelse kom att kallas Arts and Crafts-rörelsen, och är en bidragande orsak till att man så småningom kom att anställa konstnärer och arkitekter för att formge stolar, armaturer, glas och porslin och andra föremål som massproducerades. Dessa blev världens första designers, eller i alla fall föregångarna till dem.
Idag är design en sådan självklarhet att vi många gånger inte ens tänker på den eftertanke och kreativitet som ligger bakom de föremål vi har i vår vardag – allt ifrån koppen vi dricker vårt morgonkaffe ur till lampan över vårt skrivbord har designats med dess praktiska funktion, användarens komfort och ett estetiskt tilltalande utseende i åtanke. När det gäller andra saker är det uppenbart att mycket tanke och ansträngning har lagts ned på att skapa något som är hållbart, praktiskt och bekvämt, till exempel barnvagnen Bugaboo Fox. Den har ett ergonomiskt säte, som gör att barnet sitter bekvämt, och den är så robust och lättmanövrerad att man kan köra den på asfalterade trottoarer i stan lika gärna som i terräng på en skogspromenad. Pricken över i är att barnvagnen ändå är stilren och snygg, med möjlighet för föräldrarna att anpassa färger och mönster enligt sitt eget tycke och smak. Den är med andra ord ett paradexempel på hur form och funktion kan kombineras för att skapa riktigt god design.